keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Virtuaalivierailut oppilaitosympäristössä






Verkon kautta tapahtuvaan verkkovierailuun tarvitaan oppilaitoksen luokkaan verkkokokousjärjestelmä. Sovittuna aikana asiantuntijavierailija tulee virtuaalivieraaksi luokkaan ja kertoo aiheestaan oppilaille tietokoneen ja dataprojektorin välityksellä. Toiminnan tavoitteena on avoin oppimisympäristö, joka avaa luokan oven ympäröivään maailmaan. Asiantuntijan esitelmät innostavista ja ajankohtaisista asioista antavat oppilaille toisenlaisen näkökulman oppilaitosympäristön ulkopuolelle ja voivat olla sytyke johonkin pidemmälle tulevaisuudelle. Oppimisympäristön rajoina voidaan pitää teknisten laitteiden saatavilla olemista ja asiantuntijaverkon laajuutta.

Verkkovierailut sopivat myös työpaikkatutustumisiin, jolloin yhteyttä otetaan työpaikan asiantuntijaan hänen työpaikalleen. Verkkovierailut voidaan tallentaa ja poissaolevat voivat katsoa ne jälkeenpäin. Opiskelijan kysymyksiin voidaan vastata ja olla interaktiivisesti vuorovaikutuksessa.

Fysiikan ja kemian oppituntien aiheisiin liittyen hankkisin verkkovierailijoita alan yrityksistä, niin koti- kuin ulkomailta. Ilmatieteenlaitos olisi varsin mielenkiintoinen paikka tutustua. Oppilaat saisivat kuulla luonnontieteiden koko skaalan sääilmiöiden ja sään ennustamisen näkökulmasta katsottuna. Myös uusiutuvan energian käyttö, tutkimus ja tekniset ratkaisut ovat kasvavan kiinnostuksen kohde. Uusiutuvaan energiaan liittyy niin fysiikkaa kuin kemiaa. Aurinkokennon rakentaminen kemianlaboratoriossa olisi mielenkiintoista ja kohtalaisen helppoa, kunhan puolijohdepinnat olisivat ennakkoon valmisteltu.
 
 

Mikä Asiantuntijaverkosto?

Asiantuntijaverkosto on verkkopalvelu, josta yläkoulun ja lukion opettaja voi etsiä haluamansa alan asiantuntijan ja ottaa häneen yhteyttä. Sovittuna aikana asiantuntija tulee luokkaan virtuaalivierailulle ja kertoo tunnin aiheesta oman työnsä ja osaamisensa näkökulmasta sekä vastaa opiskelijoiden kysymyksiin. Asiantuntijavierailu tuo oppitunnille uutta tietoa, tuoreita näkökulmia ja keskustelunaiheita kätevässä muodossa. Verkon kautta 20 minuutin vierailu voidaan toteuttaa vaivattomasti, tehokkaasti ja ekologisesti.
Asiantuntijaverkosto on Taloudellisen tiedotustoimiston Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alaisuudessa toimiva verkkopalvelu. Tavoitteenamme on tuoda nuoria, koulumaailmaa ja työelämää lähemmäksi toisiaan tarjoamalla opiskelijoille ja asiantuntijoille tilaisuuksia vuoropuheluun.

Tavoitteena nuorten työelämätietoisuuden lisääminen

Nuoret kokevat koulun ja sitä seuraavan työelämän kahdeksi erilliseksi kokonaisuudeksi. Linkkejä oppiaineiden ja konkreettisen työn välillä ei nähdä. Nuoret haluaisivat tukea työelämän kohtaamiseen jo kouluaikana. Tukea kaivataan opinto-ohjaajien lisäksi koko opetushenkilökunnalta. Työelämätaidot kuuluvatkin aihekokonaisuutena läpileikkaavasti jokaiseen perusopetuksen opetussuunnitelman oppiaineeseen.
Virtuaalisten asiantuntijavierailujen avulla on mahdollista kiinnittää oppiaineiden aiheita työelämän erilaisiin taitoalueisiin. Vierailun aikana asiantuntija kertoo tunnin aiheesta oman työnsä ja asiantuntemuksensa näkökulmasta syventäen oppikirjatietoutta. Vierailujen aikana nuoret saavat myös arvokasta tietoa jatkokoulutusmahdollisuuksista.
 
"Mulla olis kysyttävää..."

Tavoitteena avoin oppimisympäristö

Asiantuntijaverkoston tavoitteena on avata luokkahuoneen ovi: laajentaa oppimisympäristöä ja lisätä opiskelijoiden aktiivista vuorovaikutusta ympäristön kanssa.

Verkosto tuo opiskelijoille konkreettisesti esiin verkon mahdollisuudet tiedon jakamisessa, interaktiivisuudessa ja verkostoitumisessa. Kun opiskelija on vuorovaikutuksessa muiden opiskelijoiden ja opettajan lisäksi asiantuntijan kanssa, hän voi hankkia mielipiteilleen ja kysymyksilleen vaihtoehtoisia näkökulmia ja ratkaisumalleja.
Opiskelijoiden kommentteja asiantuntijavierailuista
"Kivaa vaihtelua"
"Tosi hyvä juttu! Saa hyvin lisätietoa, kun kirja ei riitä ja opettajalla kestää selvittää asia. Tästä sai nopeasti tarkkaa tietoa."
"Pormestarin tasoisen asiantuntijan kuuleminen syvensi mukavasti tunnilla käsiteltyjä asioita."
"... että netinkin välityksellä voi haastatella!"
"Tärkeimpänä opin sen, että päättäjätkin ovat (vain) ihmisiä, joiden kanssa on aiheellista keskustella ajankohtaisista asioista."
"Huono puoli oli se, että aika loppui kesken."
"Vierailijalla oli sanottavaa ja saimme todellisuuden tuntua."


"Parasta oli kun sai esittää oman kysymyksen."
Asiantuntijaverkosto on voittanut 700 hakijan joukosta arvostetun European Schoolnet:in pääpalkinnon 2009,  uutta tekniikkaa hyödyntävänä innovatiivisena opetusmenetelmänä.



Esimerkkejä vierailuista


Hertan tarina

"Positiivisuus ja iloinen mieli" oli opiskelijoiden mielestä parasta Inka Honkasen vierailussa. Inka kertoi muotoilijan työstä sekä esineiden suunnittelusta ja valmistuksesta.

Tammerkosken lukion kuvataideopettaja Jaana Kortelainen otti yhteyttä suoraan projektisuunnittelijaan, sillä verkostossa ei vielä ollut kuvataidetta oppiaineena. Jaana toivoi, että saisi muotoilun asiantuntijan kertomaan opiskelijoille, miten tuote syntyy. Kurssin teemana oli kierrätys. Asiantuntija löytyikin ensimmäisellä puhelinsoitolla Globe Hope -yrityksestä. Inka Honkanen lupasi tulla kertomaan, miten Hertta-laukkuja valmistetaan.  

Inka näytti valokuvia Ruotsin armeijan käytöstä poistetuista villakangastakeista, napeista ja vanhoista virkatuista pitseistä. Materiaaleista koottiin näyttäviä laukkuja ja kukkaroita. Materiaalista valittiin taidokkaasti parhaat palat. Taskut, kruunukoristeiset napit ja vuorin tekstit hyödynnettiin valmistuksessa ja eriväriset ja -malliset pitsit tekivät jokaisesta laukusta yksilöllisen tuotteen. Globe Hope tunnetaankin erityisesti kauniista ja käytännöllisistä laukuistaan, vaikka yritys valmistaa nykyään myös vaatteita.

Kierrätysmateriaalin hyödyntäminen teollisessa valmistuksessa oli opiskelijoista erityisen kiinnostavaa. Luokka kuunteli keskittyneesti Inkan tarinoita vanhojen purjeiden ja armeijan käytöstä poistettujen vaatteiden etsimisestä ja varastoinnista. Materiaalia on ostettava silloin, kun sitä on tarjolla. Globe Hopen varasto onkin iso ja ehtymätön ideoiden lähde.

Inka sai myös pitkään kertoa muotoilijan koulutuksestaan ja opiskelustaan Kuopiossa. Muotoilija saattaa olla monen lukiolaisen unelma-ammatti, onhan Tammerkosken lukio erikoistunut kuvataiteisiin.

Lopuksi ryhmä täytti arviointilomakkeet vierailun onnistumisesta. ”Ihana asiantuntija” luki monessa lomakkeessa.

Etävieraana on kiva opettaa

Tampereen yliopiston tutkija Kirsi Salonen vieraili 23.2.2012 Hatanpään lukiossa historian oppitunnilla. Vierailu videon välityksellä oli uutta niin Kirsille kuin historian opiskelijoillekin. Vierailu sai opiskelijoilta hyvää palautetta ja muillekin oppitunneille toivottiin vastaavanlaisia asiantuntijatapaamisia.

Kirsi Salonen työhuoneessaan

Kirsi esittelee tutkimaansa keskiaikaista asiakirjaa.
Historian opettaja Mari Vares kaipasi kurssilleen virikkeitä ja uusia näkökulmia. Asiantuntijaverkoston sivuilta hän löysi Kirsi Salosen kortin, jossa Kirsi kertoi kiinnostavasti työskennelleensä Vatikaanin salaisissa arkistoissa. Kirsi mainitsi tutkivansa myös katolista kirkkoa, arkipäivän elämää, rikollisuutta ja syntejä. Mari kutsui Kirsin vierailemaan oppitunnille.

Akateemiseen varttiin mahtui paljon. Lyhyen vierailun aikana Kirsi ehti kertoa keskiaikaisen ihmisen elämästä, tavoista ja ajattelumaailmasta sekä tutkijan työstä ja opiskelusta Tampereen yliopistossa. Kirsi valotti keskiajan elämänmenoa monin tarinoin ja esimerkein ja toi siten kaukaisen ajan lähemmäs opiskelijoita.

Opiskelijoita kiinnosti erityisesti tutkijan työ ja sen hyvät ja huonot puolet. Kirsi mm. kertoi, että hän on joutunut opettelemaan latinaa ymmärtääkseen historiallisia asiakirjoja. Opiskelijat yllättyivät myös siitä, että tutkija joutuu matkustamaan paljon.  Kirsikin on reissannut pitkin Eurooppaa ja asunut työnsä vuoksi  ulkomailla.

Opiskelijoille jäi Kirsin vierailusta mieleen värikkäät kuvaukset rikoksista ja rangaistuksista. Erityisesti nuoria ihmetytti erot miesten ja naisten saamien kuoleman-
tuomioiden  toteuttamisessa, kunnianloukkauksesta langetetut kovat sakot ja korvan leikkaaminen varkaalta.

Kirsistä etävierailu oli kätevä, aikaa ei kulunut matkoihin eikä oppituntia tarvinnut valmistella. Kolmen kilometrin päähän Hatanpäälle olisi pitänyt matkustaa kahdella bussilla. Kirsi on pitänyt ystäviinsä yhteyttä Skypellä, joten juttelu kameralle ei tuntunut oudolta. Kirsin mielestä vartin vierailulle ehtii aina.

Asiantuntijaverkoston järjestämät tutkijavierailut lukioissa kiinnostivat Tampereen yliopiston tiede- ja
kulttuurilehti Aikalaista. Aikalaisen toimittaja kävi haastattelemassa Kirsi Salosta ja juttu julkaistiin
maaliskuun numerossa 5/2012. Aikalaisen nettiversiossa voi käydä lukemassa koko haastattelun.

Historian opiskelijoiden kysymykset Kirsille:



















- Millaista on tutkia keskiaikaa?
- Mitä kieliä pitää osata ja missä olet tehnyt tutkimustyötä?
- Millaista oli keskiaikaisen ihmisen arki?
- Millainen oli keskiaikaisen ihmisen maailmankuva?
- Mitä pidettiin oikeana ja vääränä? Millaisia rikostapauksia oli keskiajalla?


 Mitä astronautti saa ottaa mukaan avaruuteen?
 

 

Sammon keskuslukion tähtitieteen kurssi huipentui avaruustutkija Neil Melwillen vierailuun 3.2.2012.
Neil kertoi työstään, näytti avaruusluotaimen rakennusmateriaaleja ja pienoismalleja sekä kertoi astronauttien elämästä.
Neil Melville työskentelee Hollannissa sijaitsevassa European Space Research and Technology Center -nimisessä teknologiakeskuksessa. Neil on System Engineer ESTEC -tutkimushankkeessa. Neil oli opettaja Annukka Virtasen entinen työkaveri ja löytyi siis opettajan omien verkostojen kautta.
Neil oli luvannut viettää opiskelijoiden kanssa kokonaisen tunnin, vaikka vierailut yleensä ovat paljon lyhyempiä. Aika kului nopsaan, sillä Neil nauratti opiskelijoita moneen otteeseen hauskoilla jutuillaan. Neili oli värikäs ja selkeä esiintyjä ja osasi ottaa yleisön omakseen.
Neil havainnollisti esitystään näyttämällä webkameran kautta luotaimen rakentamiseen kehitettyä materiaalia, joka muistuttaa mehiläispesän hunajakennostoa. Rakennusmateriaalin on oltava kevyttä ja kestävää, mikä tuo omat haasteensa luotaimen kokoamiselle. Rakennusmateriaali on käytännössä tyhjää täynnä. Neil esitteli myös luotaimen pienoismallia. Pienoismalli on nykyään Neilin työpöydällä kynätelineenä, mikä huvitti kovasti opiskelijoita. Opettaja vastavuoroisesti esitteli Neilille Suomessa julkaistua Avaruuslentäjän käsikirjaa, josta oli löytänyt Neilin nuoruudenkuvan.
Neilin vierailu äänitettiin ja opiskelijoille jaettiin linkki tallenteeseen. Näin kaikki ryhmän opiskelijat näkivät vierailun. Poissaolleet opiskelijat joutuivat myös vastaamaan opettajan tekemiin kysymyksiin, vastukset löytyivät tallenteesta. Flunssa-aikana kun luokasta on monta opiskelijaa yhtä aikaa sairaana, voisi olla hyödyllistä käyttää asiantuntijavierailun toteuttamiseen tarvittavaa verkkokokousjärjestelmää myös tavallisten oppituntien tallentamiseen.


Neil on kotoisin Englannista mutta työskennellyt jo jonkin aikaa Hollannissa. Vierailun kieli olikin englanti. Neil puhui selkeästi ja opiskelijat pystyivät seuraamaan vaivatta esitystä. Myös kaikki opiskelijoiden kysymykset esitettiin englanniksi. Neil olisi voinut yhtä hyvin vierailla englannin kielen tunnilla tai kahden opettajan yhteisenä asiantuntijana.
Eri oppiaineiden yhteiset vierailijat voisivat rikastuttaa opettajien yhteistyötä. Myös opiskelijat voisivat istua yhtä aikaa kahden oppiaineen tunnilla. Hyviä pareja reaaliaineiden kanssa ovat kielet ja opintojenohjaus.

 

Kirjailijan ammatti ja dekkarin aiheet

Dekkarikirjailija Seppo Jokinen vieraili marraskuussa 2011 Tampereen lyseon lukion äidinkielen oppitunnilla. Luovaa kirjoittamista opiskelevia kiinnosti erityisesti Sepon jännittävät elämänkokemukset, joista hän oli ammentanut aineistoa kirjoihinsa.
"Olipa mukava kirjailija ja mielenkiintoinen elämänkerta, häntä olisi kuunnellut pitempäänkin" kertoivat opiskelijat vierailun jälkeen.
Opiskelijat arvostivat kontaktia oikeaan kirjailijaan ja eritoten sitä, että saivat esittää omia kysymyksiä. Opiskelijoille oli uutta, että netin välityksellä voi haastatella."Kirjailijalla oli paljon sanottavaa ja hän toi todellisuuden tuntua opiskeluun", arvioi viisi tähteä vierailulle antanut opiskelija.

Asiantuntijavierailu innoitti opiskelijoita kirjoittamaan vierailusta Tampereen lyseon lukion Verkkotoveri-lehteen. Verkkotoveri jatkaa Rellun 1890-luvulla aloitettua lehdentekokulttuuria nykyaikaisesti sähköisenä.

Lue juttu täältä!

Video asiantuntijavierailusta englannin kielen tunnilla 15.3.2011


Tampereen englantilaisen koulun opettja Jamie Ann Mäkinen vieraili Annukka Suonion englannin kielen tunnilla Clasussa. Jamie kertoi miten englannin kieltä opetetaan lapsille Total Physical Responce Learning -menetelmällä.
Video käynistyy klikkaamalla kuvaa.









WWF:n asiantuntija vieraili ympäristöekologian kurssilla

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen vieraili klassillisen lukion biologian tunnilla keskustelemassa 1. vuosikurssin opiskelijoiden kanssa ihmiskunnan ekologisesta jalanjäljestä.

"Kannattaako kaupassa käydessä ostaa muovipussi vai biohajoava pussi?", "Kumpi on parempi vaihtoehto lähiruoka vai reilu kauppa?", "Miten voin pienentää ekologista jalanjälkeäni sellaisissa asioissa, joihin itse en voi suoraan vaikuttaa?" Muun muassa tällaisia kysymyksiä lukiolaiset esittivät maailman luonnonsäätiön suojelujohtaja Jari Luukkoselle, joka vieraili videoneuvottelun avulla ympäristöekologian oppitunnilla.

Vierailu oli osa Asiantuntijaverkosto-hankkeen oppituntivierailujen pilottikokeilua. Hankkeessa tamperelaisten lukioiden ympärille on kerätty koulun ulkopuolisten asiantuntijoiden verkostoa kaikkien reaaliaineiden alalta. Asiantuntijat voivat vierailla lukioiden oppitunnilla videoneuvottelun avulla. WWF Suomi liittyi mukaan asiantuntijaverkostoon. "On mukavaa, että vierailuja voidaan järjestää virtuaalisesti ja näin voimme palvella useampia lukioita, vaikka emme aina pääse fyysisesti paikalle" kommentoi WWF Suomen ympäristökasvattaja Essi Aarnio-Linnanvuori.

Opiskelijoiden mielestä oppituntivierailut ovat mielenkiintoista vaihtelua oppitunteihin. Suurin osa pilottiin osallistuneista opiskelijoista koki vuorovaikutuksen videoneuvottelun kautta vierailevan asiantuntijan kanssa toimivaksi. Opiskeijat olivat etukäteen ryhmissä pohtineet heitä askarruttavia kysymyksiä, joita he pääsivät esittämään asiantuntijalle. "Sain tutuista asioista syventävää tietoa", pohdittiin palautteessa. "Opin paljon asioita, joihin ei muuten välttämättä oppituntien puitteissa ehdittäisi paneutua", kirjoitti oppituntipilottiin osallistunut lukiolainen.

Lähtisin suunnittelemaan fysiikkaan ja kemiaan liittyvää tiedonhankintatehtävää paikallisten- tai virtuaalivierailun pohjalta yritykseen, joka kiinnostaisi oppilaita. Aluksi oppilaat saisivat kerätä tietoja yrityksestä Internetin välityksellä ja selvittää tuotteiden vaatima fysiikkaa ja kemiaa. Sen jälkeen joko tehtäisiin yritysvierailu tai kutsuttaisiin yrityksen asiantuntija virtuaalivierailulle, jonka aikana oppilaat saisivat esittää kysymyksiä.

Alla on opettajan muistilista, kuinka tapahtuma suunnitellaan.
Muistilista
Mieti, mikä aihe sopisi opiskeltavaksi yhteistyössä yrityksen
kanssa.
Kartoita koulun lähellä olevia yrityksiä ja tutustu niiden
nettisivuihin.
Muista, että yhteistyötä voi tehdä hyvin erilaisten ja
erikokoisten yritysten kanssa.
Ota muita opettajia mukaan jo suunnitteluvaiheessa.
Älä unohda opiskelijoitasi, kysy myös heidän kiinnostuksensa
kohteita ja toiveita jo suunnitteluvaiheessa.
Ota heidät suunnitteluun mukaan.
Pohdi, mitkä tavoitteet opiskelulle asetat.
Valitse opiskelun tavoitteiden ja sisältöjen perusteella
yritys.
Tutustu yritykseen tarkemmin esimerkiksi netin kautta
ja mieti, miten tahdot opiskelijoittesi siellä opiskelevan.
Ottaessasi yhteyttä valitsemaasi yritykseen pyydä saada
puhelimeen henkilö, joka vastaa koulujen kanssa tehtävästä
yhteistyöstä. Jos tällaista henkilöä ei yrityksessä
ole nimetty, niin keskustele toimitusjohtajan kanssa.
Käy yrityksessä perehtyäksesi siihen yksityiskohtaisemmin.
Esittele yrityksen edustajille valmiita ideoitasi, mutta ole
myös avoin heidän ehdotuksilleen.
Valmistaudu perustelemaan, mitä hyötyä yritykselle on
yhteistyöstä.
Tiedota rehtorille ja vanhemmille suunnitelmasta.
Hoida aikataulut ja kuljetus hyvissä ajoin. Yhteistyössä
yrityksen edustaja voi myös olla avuksi.
Keskustele opiskelijoiden kanssa opiskelukäynnistä ja
siihen liittyvästä kokonaisuudesta tehtävineen.
Mieti, miten tuet opiskelijoittesi omaa aktiivisuutta, joka
palkitaan rikkailla kokemuksilla.
On myös muita mahdollisia yhteistyön muotoja, esimerkiksi
yrityksen edustajat voivat tulla koululle pitämään
opetustuokioita.
Pitkäkestoisesta yhteistyöstä tehdään sopimus, jonka
allekirjoittavat toimitusjohtaja ja rehtori, jotta henkilövaihdoksetkaan
eivät pääse vaikeuttamaan yhteistyötä
Opiskelijat voivat itse laatia toisilleen tehtäviä opiskelukäynnillä.
Opiskelijat voivat ”vakoilla” pareina yhtä yrityksen työntekijää
yhden työpäivän ajan tai muutaman tunnin ja
raportoida muulle luokalle seuraamansa henkilön työnkuvasta,
koulutustaustasta ja siitä, mihin hän työssään
fysiikkaa soveltaa. Jos mahdollista toteuta tämä koulun
opinto-ohjaajan kanssa yhteistyössä.




Miten suunnittelet tehtäviä?
Opettaja tuntee opiskelijansa ja yrityksen edustaja yrityksensä.
Niinpä opiskelijoille suunnatut tehtävät laaditaan
yhteistyössä yrityksen asiantuntijan kanssa. Tehtäviä laaditaan
ennakkotyöskentelyä, opiskelukäyntiä ja jatkotyöskentelyä
varten.
Fysiikkaan liittyviä tehtäviä suunniteltaessa voi esittää
itselleen esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä:
Mikä fysiikan ilmiö on sovelluksen taustalla?
Mitä fysiikan tietoja ja taitoja liittyy tuotteiden valmistusmenetelmiin?
Mitä fysiikan tietoja ja taitoja tarvitaan laaduntarkkailussa?
Mitä suureita siellä mitataan ja miten se onnistuu?
Mitä fysiikan tietoja ja taitoja tarvitaan tuotteen ja valmistusprosessin
kehittämisessä?
Mitä fysiikan tietoja ja taitoja tarvitaan epäsuorasti tuotantoprosessiin
liittyvien asioiden suunnittelussa, muun
muassa työergonomian ja työturvallisuuden tarkkailussa
ja parantamisessa?
Miten yrityksessä hyödynnettävien fysiikan sovellusten
yhtenäinen fysikaalinen hallinta perustuu fysiikan peruslakeihin
ja teorioihin?
Miten saa opiskelijat tekemään kysymyksiä?
Miten saan opiskelijat tekemään yrityksestä tehtäviä?

Hyödyt

• Tunnettavuus lähiympäristössä
lisääntyy.
• Luo positiivista julkisuuskuvaa.
• Kiinnostus teknisiä ja matemaattisluonnontieteellisiä
aloja kohtaan
lisääntyy.
• Yritys luo kontaktin mahdollisiin
tulevaisuuden työntekijöihinsä.
• Yritys alkaa elää ympäristölleen,erityisesti nuorille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti