perjantai 24. huhtikuuta 2015

Liikunta on huumetta


Nyt se on todistettu, liikunta on huumetta ja ulkopuolisen toimesta. Olen tiennyt pitkän harjoittelun tuloksena, että liikkumattomuus saa minut tuntemaan syyllisyyttä ja on pakko mennä taas. Nyt sitten kävi niin, että juoksin aamupäivällä mäkilenkin, noin 11 km ja iltapäiväksi varasin kuntosalilta palauttavan sisäpyöräilyn ja puolen tunnin lihaskuntopiirin. Kaikki meni normaalisti kuntosalilla, hikeä ja iloa onnistumisista.
No, päätin sitten tankata auton paikallisella Prisman bonustankilla ja mieleen jysähti, että hiilareita olisi hyvä tankata ennen puolimaratonkilpailua. Otetaan siis mallia Juha Miedosta ja tankataan mämmiä vatsaan energiaksi. Siis suunta kohti Prisman pakastinta ja löytyihän sitä sieltä. Koska minulla ei ollut kuin yksi ostos päätin mennä pikakassalle, jossa jonotti vain yksi vanhempi mieshenkilö. Kas, siinähän on Lottoa ja ties mitä kuponkia tarjolla. Päätin ottaa 60 milj Euron Jackpotin, siinä toivossa että nyt loppuu köyhyys.
Tässä vaiheessa vanhempi mieshenkilö herää ja kysyy kassalta: ” Miten nuo kupongit toimivat?” Kassa vastaa heralle ja herra ryhtyy miettimään, minkä kupongin repäisee telineestä. Vaihtoehtoja oli runsaasti ja päätin auttaa herraa kertomalla, että se on muuten perjantaina 60 milj Euro Jackpot jaossa. Herra siinä silmäili minua ja otti kuin ottikin samasta paikasta kupongin kuin minä. Herra maksoi ostoksensa ja siirtyi pakkaamaan.
Tuli minun vuoro maksaa mämmituokkosta. Koska Pääsiäisestä oli jo jonkin aikaa, päätin jatkaa puhumista ja kerroin kassalle, että maratonjuoksija tarvitsee hiilihydraatteja energiaksi. Kassa otti kertomuksen mielellään vastaan ja vaihdoimme vielä lisätarinaa liikunnasta. Vanhempi herra sai pakattua tavaransa ja katsoi minua, pitkään ja tokaisi: ” Taitaa olla humalassa,” ja poistui paikalta. En kerinyt sanoa, etten ole käyttänyt alkoholia vuoteen. Jälkeen päin mietin asiaa ja totesin, että varmaankin tukka oli märkä ja sekaisin kuntosalin saunan jälkeen, naama oli räytyneen punainen, kuin kansanedustaja Hakkaraisen vaalimainos. Jutut olivat yli optimistisia. Ei kait siitä muuta johtopäätöstä normaali henkilö voi tehdä. Mietin vielä sitä, pitääkö sitä aina puuttua toisten herrojen asioihin, eivät he halua neuvoja nuorilta pojan klopeilta, joilla on tukka märkä ja naama punainen. Kaikki hyvin ja todistettua tuli, että liikunta on huumetta ja humala siitäkin tulee.
Kirjoituksen tieteellinen osio alkaa nyt. Eli kemian perusopinnot lukeneena tiedän, että sen miljoona erilaista kemikaalia löytyy meistä, eikä vähiten mielihyvää tai muuta stressihormonia. Liikunnasta puhuttaessa seuraavat aineet ovat pääosissa (http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/hyva_mieli_hormoneilla). 

Mielihyvähormonien opit

·         Dopamiini näyttää, että onnelliseen elämään tarvitaan suunta. Meidän löydettävä hyvä ja elää niin, että tämä hyvä säilyy ympäristössämme.
·         Serotoniini muistuttaa, että onnellisuus on tasaista kulkua sen sijaan että tempoilemme mielihyvän aallonharjoilta murheen laaksoihin.
·         Oksitosiini osoittaa, että tarvitsemme ympärillemme heimon: omia läheisiä sekä muukalaisia, joista voi jonakin päivänä tulla läheisiä.
Dopamiinin mielihyvää tuottava vaikutus ulottuu syvälle: koemme ensimmäisen dopamiinimyrskymme, kun katsomme vauvana äitimme hymyileviä kasvoja ja painaudumme vasten hänen lämmintä syliään.

Koska dopamiinin vaikutus lähtee syvältä, myös sen vaikutukset elämäämme voivat olla järisyttäviä. Se on aine, joka pitää meidät käynnissä. Kuorruttamalla hyvät asiat mielihyvällä, se suuntaa toimintaamme ja antaa niille merkityksen. Eläinkokeet vahvistavat tämän näkemyksen. Jos hiireltä tuhotaan dopamiinia tuhoavat aivosolut kokonaan, se menettää kiinnostuksensa kaikkeen. Se syö, jos sitä syötetään, mutta sillä ei ole motivaatiota syödä itse. 
Serotoniinilla on kuitenkin jotakin tekemistä onnellisuutemme kanssa. Sitä pidetään tasapainottavana välittäjäaineena: ”tyytyväisyyshormonina”. Serotoniini tasoittaa tunteidemme huippuja: aggressiota, pelkoa ja ahdistusta. Kun serotoniinin määrää lisätään esimerkiksi lääkkeillä, elämän laskut eivät tunnu niin syviltä, mistä on hyötyä masennuksen hoidossa. Haittapuolena on, etteivät nousutkaan ole silloin niin korkeita.
Serotoniini on stoalainen molekyyli: se valmistaa meitä ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee.
Nykyään oksitosiinia pidetään hormonina, joka tekee meistä sosiaalisia. Oksitosiinin tiedetään lisäävän myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan. Kun ihmisille annetaan oksitosiinia nenäsuihkeena, he kykenevät tulkitsemaan herkemmin millaisia tunteita ihmisten kasvonilmeet ilmaisevat. Myös autistit, joilla on suuria vaikeuksia tulkita ihmisten ilmeitä, hyötyvät oksitosiinista.
Oksitosiini on siis tietyssä mielessä ystävyyden ja hyvän tahdon hormoni. Vaatii paljon rakkautta, että jaksaa synnyttää lapsia  Jos oksitosiini auttaa siinä, miksi ei käyttäisi samaa molekyyliä siihen, että jaksaa rakastaa heitä vielä kun he ovat rasittavia teinejä. Ja koska elämme muukalaisten keskellä, miksi ei antaisi oksitosiinin helpottaa ystävyyttä myös heidän kanssaan.
Säännöllisesti liikkuvat ihmiset ovat vähemmän ahdistuneita ja sosiaalisempia kuin ne, jotka eivät harrasta liikuntaa.  Ihmiset, jotka harrastavat liikuntaa kolme kertaa viikossa, eivät myöskään ole niin vihaisia, kyynisiä ja epäluuloisia kuin sohvaperunat. Liikunnan masennusta ehkäisevä vaikutus on myös tunnettu.
Liikunan aiheuttama euforia on hieman toinen asia kuin mielihyvä. Sen taustalla ovat endorfiinit. Ne ovat ihmisen itsensä tuottamia opiaatteja, jotka sitoutuvat hermosoluissa samoihin kohtiin kuin esimerkiksi hasis tai marijuana, ja ne tuottavat euforisen olotilan. Endofiinien tarkoitus on auttaa ihmistä kestämään kipua ja rasitusta. Siksi niiden eritys lisääntyy erityisesti rasittavan liikunnan aikana.

Ilmeisesti minun sosiaaliset hormonit lisääntyivät liikunnan seurauksena liikaa ja sosiaalinen seurustelu tuntemattoman henkilön kanssa käsitettiin oikein, liikuntahumalassa on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti