perjantai 22. heinäkuuta 2016

Loma


Sana loma on positiivinen ja tuo mieleen kaikkea mitä konkreettisesti sen aikana ja sen odottamisessa koetaan. Lapsuuden kesäloman ensimmäiset viikot olivat mieltä nostattavan hauskoja ja joskus jopa stressaavia. Koska lomasuunnitelmia oli alitajuisesti muodostettu etukäteen, saattoi niiden epäonnistuminen tuottaa pettymyksen. Vieläkin muistan ensimmäisen virallisen kesälomani alun ja sen tuoman yllätyksen vuonna 1975. Olin ostanut säästämilläni rahoilla kapearenkaisen polkupyörän ja ostin sen takatelineeseen pyörälaukut tavaroita varten. Suunnitelmissa oli lähteä polkupyörällä läheiseen kesätapahtumaan. Pyörän laukkuihin oli pakattu tarvittavat varusteet ja pieni kahden hengen harjateltta oli mukana. Eikä muuta kuin kohti festaria, hiekkatietä, koska silloin ei maalla pienemmät tiet olleet päällystettyjä. Niinhän siinä kävi noin kymmenen kilometrin jälkeen, että pehmeä tienreuna petti ja ajoin ojaan sillä seurauksella, että eturengas vääntyi.

Siinä hetken kiroillessani käänsin itseni ja pyörän kotiin päin ja aloitin tuskaisen matkan pyörää taluttaen. Kaiken lisäksi tuttu naapurin poika tuli loppumatkasta vinoilemaan ja kyselemään tilanteesta. Otti päähän silloin, mutta ehkä parempi niin miten kävi. Nyt en muuten edes uskaltaisi ajatellakaan lähteväni yksin kyseiselle matkalle. Aika kultaa muistot, mutta sana loma on vieläkin ajatuksissa herkästi syttyvä.

Vaimollani ja minulla on tapana viettää pyöreitä merkkipäiviä ulkomailla lämpimissä lomakohteissa. Lomasuunnitelmat aloitetaan hyvissä ajoin jo edellisenä syksynä seuraavaa kesää varten. Lomien suunnittelu on kehittynyt sitten aikaisempien lomien ja kehitys on kulkenut suuntaan, jossa loma on vain lomaa eikä mitään ruuanlaittoa ja kaupassa käyntiä. Lisäksi olemme varanneet kahtena kesänä vain aikuisille varatun lomapaikaksi, missä ei ole lapsia. Palvelutasoa on myös nostettu, ja siinä mielessä tämän kesän lomapaikka oli vertaansa vailla.

Lomalla ei voi olla tarkkailematta muitten kansallisuuksien tapoja lomailla. Vieläkin saksalaiset tykkäävät ottaa osaa lomamatkojen retkiin ja aasialaiset kulkevat laumoissa, mikä johtunee tottumuksesta väkirikkaassa maassa. Englantilaiset osaavat ottaa rennosti ja käyttävät kaiken mahdollisen palvelun tarkkaan hyväkseen. Amerikkalaiset näyttävät mielellään varallisuuttaan ja makaavat auringossa käsittämättömän kauan. Toissakesän lomapaikassa leidi oli jo aivan punainen ja palanut, mutta aikaisin aamulla hän tuli samaan aurinkotuoliin ja poistui siitä vähän ennen päivällistä.

On sitä poltettu nahka omastakin takaa. Sisilia oli paikka missä merituuli ilmeisesti teki tepposia, eikä palamista huomannut herkästi. On muistettava ettei UV- säteily polta. Tämän voi todeta huhtikuun hankia hiihtäessä auringon paisteessa, jolloin on suuri vaara lumisokeudelle. Kolmekymppistä aurinkorasvaa tulee varata lomamatkalle ainakin kaksi täyttä tuubia. Korfulla olen saanut parhaan rusketuksen ja syy oli se, että auringonottotuolit olivat sijoitettu korkeiden puiden, joiden nimeä en tiedä, katveeseen. Korkeitten puiden lehdet siivilöivät sopivasti säteilyä. Toinen herkkä paikka palamaan minulla on iso nenäni. Erityisesti meressä uidessa auringon säteily voimistuu merenpinnasta heijastumisen vuoksi ja uimarin pää ja nenä on ainut kohde mihin ne kohdistuvat.

 No, onhan se niin, että lounailla ja päivällisillä tulee nautittua ruoka viinin kera ja mikäli varaus on tehty ”All inclusive”, sitä pitää sitten nauttia kunnolla, niin että kustannukset peittyvät. Se on juuri sitä ylellisyyttä, mitä en osaa enää hävetä, ja miksi pitäisi. Lomalla tulee nauttia lomasta, ei mistään kaupassa juoksemisesta ja ruuan laittamisesta tiskeineen. Sitä lajia tehdään kotona aivan tarpeeksi. Molemmat saavat silloin luvan nauttia olemisesta ja palvelusta.

En ole unohtanut liikuntaa lomallani. Nykyisin kunnon lomakohteeseen kuuluu fitness- palvelut ja kuntosali. Lomakohteiden liikuntapalvelut ovat kehittyneet huimasti ja vastaavat jo paikallisten kuntosaliketjujen tarjontaa ryhmäliikunnasta: jooga, body balance, body bumb ja vesijumpat. Tämän kesän loma kuntoilut jäivät erityisesti mieleen. Kohteemme ryhmäliikuntatunneille ei ollut tungosta ja kolmesti olin ainut osallistuja saksalaisen ohjaajan kanssa. Saksalaisella täsmällisyydellä ja tarmolla tyttö hoiteli liikuntatunnit ja sain todella persoonallista ohjausta. Hieman alkoi säälittää ohjaajan ote työhön, hän teki kaikki liikkeet edellä. Normaalisti ohjaaja näyttää alussa kuinka liikkeet tehdään ja jää sitten seuraamaan ja korjaamaan muitten liikkeitä. No, saksalainen tyttö harrasti kilpapyöräilyä ja piti siten omasta kunnostaan huolta, erityisesti jaloista, minkä sain itse tuntea poltteena reisissä, mutta hauskaa oli ja notkeana pysyttiin.
 
Loman kesto on vakiintunut yhdeksi viikoksi, mutta olemme miettineet kahden viikon vaihtoehtoa. Negatiivisena näemme kyllästymisen samoihin päivä rutiineihin samassa paikassa, eli pitäisi olla viikko toisaalla. Ehkä yhdistelmä kaupunkiloma ja rantaloma on tulevaisuudessa kuvioissa mukana. Tämän kohteen lounas ja päivällinen olivat suhteellisen herkullisia ja vaihtelevia. Vaihtelua toi myös mahdollisuus nauttia päivällinen kaksi kertaa teemaravintoloissa. Niinpä italiainen ja kreikkalainen ilta olivat mieltä nostattavan nautinnollisia.
Aina on myös hauska palata lomalta kotiin. Vaikka se tietää tavaroiden purkamista ja vaatteiden pesua. Voihan alkaa etsimään uutta lomanviettopaikkaa seuraavalle kesälle ja muistelemaan mennyttä lomaa.