sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Kesämuisto 2015


On se hienoa kun on kesä ja pääsee maaseudun rauhaan sitä viettämään. Välttämättä sana rauha ei tule puuhastelun lomassa ensimmäisenä mieleen, mutta aika ajoin voi oikaista itsensä ja olla vaan. Yleensä kuvaan kesänviettopaikkaani sanalla työleiri ja sitä se valitettavasti on ties miten kauan ollutkin. Ne kun tuppaavat ne työt kasaantumaan juuri heinäkuulle jostain momentin syystä. On maalaamista, vanhojen tavaroiden kantamista jätekeskukseen ja metsähoitoa. Nyt en tosin aio marista töiden paljoudesta vaan mennä kesäfestaritunnelmiin. 

Mitä ihmeen festareita maalla muka on? Nimenomaan, juuri heinäkuussa kun kaikki saapuvat kotikunnillensa kesän viettoon kannattaa järjestää pippalot, joissa sitten voidaan tavata koulukavereita vuosikymmenien päästä ja kauhistella maailmanmenoa. 

Meidän musiikillinen iltamme alkoi kuinkas muuten kuin menemällä burgereille paikalliseen Kivisalmen kievariin, joka sijaitsee perustetun Konneveden kansallispuiston pohjoisosassa, Kivisalmen sillan vieressä. Paikka tuli surullisen kuuluisaksi linja-auto onnettomuudesta vuonna 56, jolloin 230 m leveä salmi ylitettiin lossilla. Linja-auton lähestyessä lossia sen jarrut pettivät ja linja-auto tippui matkustajineen neljän metrin syvyyteen. Viisitoista ihmistä hukkui ja kahdeksantoista pelastui. Nykyisin salmen yli johtaa silta, jota muuten parhaillaan korjataan. 

No, ne Kivisalmen kievarin burgerit ovat vietävän hyviä ja asiakkaita riittää kesällä. Minäkin heivasin puolenkilon lihansyöjäburgerin ääntä kohden alta aika yksikön. Mieleeni tuli TV-syömishaasteet. Paitahan siinä vähän rasvaan likaantui, mutta väliä, ollaan maalla. Paikka oli myös poliisien suosiossa. Ensin rantautui poliisivene, sitten siviiliautolla ajava poliisi, moottoripyöräpoliisi ja viimeisenä poliisin pakettiauto.  

Niin matka jatkui kohti Konnevettä ja Häyrylärantaa. Ilmanala oli heinäkuinen ja parkkeerasin auton heinäpelolle monen muun rinnalle. Vasta korjattu heinä tuoksui ja toi mieleen paahtavan helteisen heinäpellon 70- luvulta. Tapana oli, että naapuria autettiin heinätöissä ja niinpä heinäkuussa paloi nahka heinää seivästäessä useimpanakin kesänä. Koskaan ei oltu niin väsyneitä heinäpeltopäivän jälkeen, ettei olisi pelattu jalkapalloa pari tuntia illassa. Nyt kun raivaussahan kanssa liikkuu taimikossa kuusi tuntia, hyvä kun kissa pystyy sanomaan illalla.  

Ostimme liput ja ravasimme muiden perässä musiikilliselle alueelle myyntikojujen ja olutteltan ohi. Paikka on Konneveden satama ja miljöö on viehättävä. Niin sanottuja moottorikoppeja ei sisämassa monesti näe, mutta Häyrylärannassa niitä on puolisen kymmentä. Moottorikoppia ei saa sekoittaa nuottakotaan. Nuottakota oli samalla tavalla rannasta järven päälle rakennettu sivut auki oleva katollinen rakennus, jossa nuotta sai kuivua parsilla yön yli seuraavaan päivään ja iltaan. Moottorikoppissa ovat isot ovet järven puolella ja pieni ovi rannan puolella sisään menoa varten. Moottori ajetaan sisälle ja ovet kiinni.
 

Istuimme puupenkeille muitten ikäistemme seuraan. Niin, merkille pantavaa oli se, että ikäisiämme elintasovatsalla varustettuja festarivieraita oli paikalla sankka joukko, sitä ollaan vielä hengissä periaatteella. Etupenkin teinit vasta virittelivät elintasovatsaa, huomasin. Neljän tytön porukka istui tiiviisti penkillä kaverin vieressä syöden ja juoden. Ensin tytöt hakivat paistettuja muikkuja, ah mikä ihana tuoksu. Sitten olivat vuorossa jäätelöt ja limsa. Vuoron perää kukin nouti vielä muuripohjaletun ja niin oli heidän ilta saatu vauhtiin. No ymmärtää hyvin, energiaa menee ehkä paremmin teini-iässä.

 

Tyydyimme kahviin ja muurinpohjalettuihin. Ihana Irina Börklund esiintyi ensin. Hän lauloi ja kertoi meille kivoja enkelitarinoita. Ranskankieliset kappaleet olivat tarkasti kuunneltaessa tuttuja käännöksiä kauniista ja herkistä suomalaisista alkuperäisistä. Irina on melkoinen velho, mutta varmaan aito ihminen.  

 

Toista oli Samuli Edelman, jonka niin jäyhä kuva murtui hetkessä esityksen edetessä. Samuli ei paljon jutellut kappaleiden välillä, vaan seuraava setti alkoi heti edellisen loppuessa. Loppua kohti vauhti vain kasvoi ja välillä hakattiin oikein olan takaa rumpua, niin että palikka katkesi. Miten mies jaksaakin hyppiä puoli tuntia??

 

Tässä vaiheessa olin jo bongannut kaikki tutut ja tunteeksi luullut. Ihminen muuttuu iän mukana, joitain luonteen piirteitä ja maneereita kuitenkin jää ja ne kiinnittävät huomion ja muisti tekee tepposia. Välistä tulee sanottua: ” Tuokin oli aina hillumassa tansseissa, muistatko.” Niin se vaan on, että ilta ei kerkeä yöksi tässä vaiheessa ikää kääntyä, vaan on lähdettävä ajelemaan yöpuulle. Egotrip jäi vain pariin kappaleseen ja se siitä. Ehkä ensi vuonna  menemme uudestaan.